5 Συνταγές για τηγανίτες /pancakes

Οι τηγανίτες /pancakes είναι το απόλυτο comfort food για πολλούς και ιδανικό πρωϊνό. Όλοι σκέφτονται ότι έχουν πολλές θερμίδες, λιπαρά και ότι πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση.

Δεν ισχύει πάντα αυτό. Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να φτιάξεις τηγανίτες περισσότερο «υγιεινές», με λιγότερο λίπος. Η διαφορά είναι στην επικάλυψη. Σου προτείνω στο τέλος ιδέες για να κάνεις τις τηγανίτες/pancakes σούπερ θρεπτικές.

Οι συνταγές αυτές είναι για 2-4 μερίδες.

ΣΥΝΤΑΓΗ #1 Η ΓΡΗΓΟΡΗ

  • 1 μπανάνα
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή 4 κ.σούπας αλεύρι της επιλογής σας (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι φιστικιού, αμυγδάλου ή καρύδας)

Ανακατέψτε όλα τα υλικά σας σε ένα μπολ και το μίγμα είναι έτοιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ #2 Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ

  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1½ κ.γ. baking powder
  • ¾ του φλιτζανιού γάλα 1.5% ή υποκατάστατο γάλατος
  • 2 ώριμες μπανάνες
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. βανίλια

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στερεά. Σε ένα 2ο μπολ πολτοποιήστε τις μπανάνες και προσθέστε το γάλα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατέψτε καλά. Το μίγμα σας είναι έτοιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ #3 Η ΑΠΛΗ

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ του φλιτζανιού γάλα 1.5% λιπαρά ή υποκατάστατο γάλακτος
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αβγό

 Ανακατέψτε όλα τα υλικά σας σε ένα μπολ και το μίγμα είναι έτοιμο.

ΣΥΝΤΑΓΗ #4 Η ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ

  • 2 μπανάνες
  • 2 αβγά
  • ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • ½ κ.γ. baking powder
  • 2 κ.σ. σκόνη κακάο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Σε ένα μπλέντερ ανακατέψτε όλα τα υλικά. Αφήστε το μίγμα να πήξει ελαφρώς για 20 λεπτά. Ρίξτε στο τηγάνι 1 βαθιά κουτάλα σερβιρίσματος από το μίγμα. Γυρίστε τη τηγανίτα σας όταν είναι έτοιμη στις άκρες.

ΣΥΝΤΑΓΗ #5 ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. baking powder
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • ¾ του φλιτζανιού γιαούρτι 2%
  • 6 κ.σ. γάλα 1.5% ή υποκατάστατο γάλατος
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 κ.σ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα στο μπλέντερ / σκόνη
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ του φλιτζανιού αμύγδαλα κομμένα σε sticks (slivered)
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα μούρα

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τη σκόνη αμυγδάλου, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Σε ένα 2ο μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με το γάλα. Προσθέστε το αβγό και το εκχύλισμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανακατέψτε τα υγρά υλικά με τα στερεά. Στο τέλος προσθέστε τα τεμαχισμένα αμύγδαλα και τα μούρα. 

 

Επικάλυψη (toppings) για τηγανίτες: Αυτά που μπορείτε να προσθέσετε πάνω από τις τηγανίτες σας είναι αμέτρητα. Αναφέρω κάποιες πιο θρεπτικές επιλογές:

Μέλι, αλεσμένους ξηρούς καρπούς, φιστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρού καρπού, σπιτική μαρμελάδα, φρέσκα φρούτα σε κομματάκια (φράουλες, μούρα, μήλο βρασμένο) ή σταγόνες μαύρης σοκολάτας.

 

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

SHARE