Πόσο αλάτι είναι «πολύ” αλάτι;

Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο είναι το βασικό συστατικό που δίνει γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας. Όπως όλα τα πράγματα στο κομμάτι της διατροφής, έχει και αυτό τα «καλά» του και τα «κακά» του.  Το αλάτι χρησιμοποιείται σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα ως συντηρητικό, σταθεροποιητής και ως συνθετικό υλικό. Εξού και η έννοια «κρυφό» αλάτι στις τροφές. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια πολύ μικρή ποσότητα νατρίου (που το πέρνουμε αρχικά από το αλάτι) ώστε μεταξύ άλλων, να διεγείρουμε νευρικά ερεθίσματα, να έχουμε καλή λειτουργία των μυών, και να διατηρούμε την ισορροπία των υγρών του σώματος.

Ο απόλυτος αποκλεισμός του αλατιού από τη ζωή μας, είναι κάτι που σίγουρα δεν προτείνεται σε υγιείς ανθρώπους. Ο περιορισμός του όμως;

Για να μπορούμε λοιπόν να δηλώσουμε τη διατροφή μας σωστή και ισορροπημένη πρέπει να κάνουμε τέτοιου είδους περιορισμούς. Υψηλή πρόσληψη αλατιού είναι πιθανόν να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιοπάθειες, όπου σύμφωνα με την  Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association) ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 20% για όσους καταναλώνουν πολύ περισσότερο από το επιτρεπόμενο επιτραπέζιο αλάτι, τροφές με κρυφό αλάτι και η διατροφή τους είναι χαμηλή σε κάλιο (βοηθά στη μείωση του νατρίου στον οργανισμό).

Επιπρόσθετα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard υποστηρίζει ότι το πολύ αλάτι στη διατροφή μας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στομάχου αλλά και οστεοπόρωσης λόγω αυξημένης απώλειας του ασβεστίου μέσω των ούρων.

Πόσο αλάτι πρέπει τελικά να λαμβάνουμε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει λιγότερο από 5γ αλατιού (1 κουταλάκι του γλυκού) ημερησίως. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ( Κατανάλωση αλατιού (2010)), ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλό σε νάτριο-αλάτι όταν ανα 100γρ τροφίμου περιέχει > 0,6γρ νατρίου (ή 1,5γρ αλατιού). Ξεκινήστε από το να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες και να βλέπετε πόσο αλάτι ή νάτριο έχει το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε.

Που βρίσκεται το «κρυφό» αλάτι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο απόλυτος αποκλεισμός του αλατιού από το φαγητό τους σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνουν καθόλου αλάτι. Αυτό είναι μία ψευδαίσθηση. Σύμφωνα με μελέτες στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75% του αλατιού λαμβάνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου.

Κύριες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα μπισκότα, κέικ, γαριδάκια, πατατάκια, αλατισμένα κράκερ, ψωμί, κριτσίνια, φρυγανιές, όλα τα αρτοποιήματα (π.χ. κουλούρι, ψωμί, brios κ.α.), κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, μπέικον, επεξεργασμένα κρέατα (π.χ. σαλάμι, πεπερόνι, χοτ ντογκ, λουκάνικα, ζαμπόν), τρόφιμα ντελικατέσεν και τρόφιμα τύπου φαστ φουντ, παστά ή καπνιστά κρέατα και ψάρια, έτοιμες σάλτσες-σως (σόγια, barbecue, κέτσαπ, μουστάρδα), σούπες εμπορίου, έτοιμοι ζωμοί κρέατος και λαχανικών, αλατισμένα τυριά, αλατισμένοι ξηροί καρποί, μαγειρική σόδα, ελιές, πίκλες, τουρσιά.

Συμπέρασμα: Το αλάτι το χρειάζεται ο οργανισμός μας όταν προσλαμβάνεται στις προτεινόμενες ποσότητες από τους οργανισμούς υγείας. Η υπερβολική πρόσληψη εγκυμονεί κινδύνους.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/consumers_info
  • Cogswell ME et al, Sodium and potassium intakes among US adults: NHANES 2003-2008, Am J Clin Nutr. 2012 Sep;96(3):647-57.
  • https://www.healthline.com/nutrition/salt-good-or-bad
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/salt-and-sodium/
SHARE