Μητρικός Θηλασμός. Γιατί είναι τόσο σπουδαίος!

Το μητρικό γάλα περιέχει ποικίλους αντιλοιμώδεις παράγοντες και ανοσοκύτταρα που προστατεύουν το βρέφος από την πρόκληση λοιμώξεων, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που έχουν θηλάσει παρουσιάζουν καλύτερη διανοητική ανάπτυξη σε σχέση με τα άλλα. Η διαφορά αυτή έχει αποδοθεί στην απουσία από κάθε άλλο εναλλακτικό είδος διατροφής, των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μακράς αλύσου (ιδιαίτερα αραχιδονικού και δοκοεξανοϊκού οξέος (DHA) τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Θυμηθείτε:

Το δικό σας γάλα είναι ιδανικό για το μωρό σας, καθώς η σύνθεσή του προσαρμόζεται έτσι ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Για τα περισσότερα μωρά, το μητρικό γάλα είναι από μόνο του επαρκές ώστε να καλύψει τις διατροφικές τους ανάγκες, περίπου έως την ηλικία των 6 μηνών!

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Η ισορροπημένη διατροφή είναι άκρως σημαντική διότι η σύσταση του γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, ω-3 λιπαρά οξέα, ιώδιο, ψευδάργυρο κ.α. εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας.

  • Προγραμματίστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβάνοντας ποικιλία τροφίμων.
  • Μην μένετε νηστική για περισσότερο από 3 ώρες.
  • Προσλαμβάνετε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών καταναλώνοντας κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, αβγό και όσπρια (πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας). Σχεδόν το 70% των πρωτεϊνών που καταναλώνονται ημερησίως μετατρέπονται σε πρωτεΐνη γάλακτος.
  • Να συμπεριλάβετε το ψάρι στην διατροφή σας. Επιτρέπεται η εβδομαδιαία κατανάλωση της τάξεως των 220-340γρ.

240 γρ. μαγειρεμένου ψαριού την εβδομάδα παρέχουν περίπου 500 mg EPA και DHA

  • Καταναλώνετε 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (1 μερίδα = 80γρ τυρί, 240ml γάλα και 220γρ γιαούρτι)
  • Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με άφθονα φρούτα και λαχανικά (5-9 μερίδες).
  • Να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε εδώδιμες (φυτικές) ίνες. Προτείνεται η ημερήσια πρόσληψη των 25-30γρ.
  • Αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη υγρών. Προτιμάτε φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα, νερό, σούπες και ροφήματα τα οποία ενυδατώνουν τον οργανισμό, δεν περιέχουν διεγερτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη) και πρόσθετη ζάχαρη. Πριν , κατά ή μετά τον κάθε θηλασμό να πίνετε ένα ποτήρι νερό ή ½ ποτήρι γάλα για την αναπλήρωση των υγρών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφών με έντονη οσμή (π.χ. σκόρδο, κρεμμύδι, κουνουπίδι), λόγω του ότι μπορεί να μεταβάλλουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος.

 

Nα αποφεύγετε την κατανάλωση σε:

  • Ωμά ή μισοψημένα κρέατα
  • Μη παστεριωμένο γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα (brie, Camembert, mexican-stylecheese όπως quesoblanco, quesofresco, orPanela εκτός και αν είναι παστεριωμένα)
  • Πρόχειρα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως hotdog, luncheonmeats, έτοιμα γεύματα (ιδιαίτερα όταν δεν είστε σίγουροι για την συντήρηση τους), έτοιμα σάντουιτς που περιέχουν κρέας, μπέικον κ.α.
  • Πατέ και επαλείψεις κρεάτων
  • Μαλακά και ελαφρώς μαλακά τυριά
  • Κρύο μαγειρεμένο κοτόπουλο και κρύα επεξεργασμένα κρέατα
  • Έτοιμες σαλάτες
  • Άψητα θαλασσινά
  • Μαλακό παγωτό μηχανής

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Krause’s Food and Nutrition Therapy, 12th edition, L.Kathleen Mahan and Sylvia Escott-Stump, Chapter 5: Nutrition During Pregnancy and Lactation.
  2. gov, February 2013, Tips for breastfeeding moms
  3. http://womenshealth.gov/breastfeeding/index.html
  4. American Dietetic Association and Dietitians of Canada , 2007
SHARE