Μελομακάρονα VS Κουραμπιέδων
Τα Χριστούγεννα έχουν σχεδόν φτάσει και όλα τα σπίτια είναι γεμάτα γλυκίσματα με πιο δημοφιλή τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.
Μπορούμε άραγε να τα προσαρμόσουμε στο διαιτολόγιο μας;
Ας ξεκινήσουμε βλέποντας πιο από τα δύο χριστουγεννιάτικα γλυκά έχει υψηλότερη θρεπτική αξία.
Μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα μελομακαρόνα είναι το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην ομαλοποίηση των τιμών των λιπιδίων. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες Ε, Κ, και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως καροτενοειδή, χλωροφύλλη και πολυφαινόλες το καθιστά την ιδανική πηγή λίπων στη διατροφή μας.
Τα καρύδια, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και πολυφαινολών. Η αντιοξειδωτική τους δράση καθώς και η ιδιότητα τους να μειώνουν τα επίπεδα της «κακής χοληστερίνης» τα καθιστούν άκρως ευεργετικά για την διατροφή μας.
Το μέλι, είναι ένα φυσικό αντικατάστατο της ζάχαρης, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Το πορτοκάλι, τα μπαχαρικά και αρωματικά που περιέχουν τα μελομακάρονα όπως κανέλα, γαρύφαλλο, είναι επίσης ευεργετικά.
Μία από τις πολλές ιδιότητες της κανέλας είναι να βελτιώνει την λειτουργία της ινσουλίνης καθώς μιμείται τις λειτουργίες της. Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο.
Τα συστατικά του γαρύφαλλου έχουν αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδη ιδιότητες. Επίσης συμβάλλει το γαρύφαλλο στην καλύτερη εντερική λειτουργία, μειώνοντας το αίσθημα του μετεωρισμού.
Το πορτοκάλι, πλούσιο σε βιταμίνη C, μία αντιοξειδωτική ουσία που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες, βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμμετέχει στην σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης και πιο σημαντικό βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου.
Τα προαναφερθέντα υλικά ισχυροποιούν τη θρεπτική αξία του μελομακάρονου σε σχέση με τους κουραμπιέδες που βασικό συστατικό του είναι το βούτυρο. Παρόλα αυτά οι κουραμπιέδες περιέχουν τα αμύγδαλα. Οι ξηροί καρποί γενικότερα αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέως, βιταμίνης Α και Ε, χαλκού, σεληνίου και ω-3 λιπαρών οξέων.
Τα αμύγδαλα συγκεκριμένα περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ασβέστιο, το κύριο συστατικό για την υγεία των οστών μας, βιταμίνη Ε, μία σημαντική αντιοξειδωτική ουσία με αντιφλεγμονώδη ιδιότητες, καθώς και βιταμίνη Β12.
Που καταλήγουμε λοιπόν, στην μάχη των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων;
Τα μελομακάρονα υπερτερούν όσον αφορά την θρεπτική τους αξία.
Τις γιορτινές μέρες μπορείτε να καταναλώνετε 2-3 μελομακάρονα την εβδομάδα!
Ας μην ξεχνάμε όμως την έννοια του μέτρου ακόμα και αυτές τις ημέρες.