5 ερωτήματα για τα βιολογικά προϊόντα! Μύθος ή αλήθεια;

1. Τι είναι τα βιολογικά προϊόντα;

Είναι τα προϊόντα για τα οποία χρησιμοποιούνται βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας, εκτροφής, και καταπολέμησης ασθενειών και παρασίτων. Τα τρόφιμα μπορούν να θεωρούνται ως «βιολογικά», μόνον εφόσον τουλάχιστον το 95% των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά.

Το 1976, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημιούργησε τον οργανισμό – Global Environment Monitoring System – Food Contamination Monitoring and Assessment Programme (GEMS/Food) [Παγκόσμιο Σύστημα Παρακολούθησης Περιβάλλοντος-Μόλυνσης Τροφίμων] με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα μόλυνσης τροφίμων. Λίγα χρόνια μετά το «βιολογικό προϊόν» γεννήθηκε ως ιδέα προς υλοποίηση.

2. Πώς παράγονται;

Πρέπει να έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, σε έδαφος που το χώμα του καλλιεργείται με προσθήκη βιολογικών υλών, όπου το περιεχόμενο του σε μεταλλικά στοιχεία καλλιεργείται με προσθήκη φυτικών μεταλλικών λιπασμάτων και δεν έχει κατεργαστεί με συντηρητικά, ενώ τα ζώα εκτρέφονται 100% με πιστοποιημένες τροφές βιολογικής γεωργίας και δεν τους παρέχονται ορμόνες και αντιβιοτικά.

3. Γίνεται έλεγχος;

Οργανισμοί πιστοποίησης ελέγχουν τα προϊόντα και ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε κατάστημα ή πάγκος σε υπαίθρια λαϊκή αγορά υποχρεώνεται να έχει τον εγκεκριμένο έντυπο πιστοποίησης.

4. Πως τα ξεχωρίζω;

Η ένδειξη «ΠΡΟΙΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ Κ.ΛΠ.» σε συνδυασμό με την ονομασία πώλησης του προϊόντος πρέπει να βρίσκονται σε ετικέτα πάνω στο τρόφιμο.

5. Είναι καλύτερα από τα συμβατικά προϊόντα;

Σε γενικές γραμμές, ναι είναι! Τα συμβατικά προϊόντα γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας κτλ έχουν αυξημένη έκθεση σε:

  • φυτοχημικά (χρησιμοποιούνται σε φρούτα, λαχανικά και καρπούς)
  • αντιβιοτικά, ορμόνες και λοιπά φάρμακα (στη κτηνοτροφία)
  • μόλυνση από αέρα, νερό και έδαφος
  • συντηρητικά

, τα οποία πιθανόν όλα αυτά να προκαλούν προβλήματα υγείας όπως νεοπλάσματα, καρδιαγγειακά προβλήματα, ηπατικές παθήσεις, ορμονικές διαταραχές, γενετικές ανωμαλίες, μυοσκελετικές παθήσεις, καταστολή ανοσοποιητικού συστήματος κ.α.

Ενδεικτική βιβλιογραφία.

  1. http://www.viologika.gr/viologika-proionta.php, European Commission Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη, http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/legislation_el
  2. http://www.who.int/foodsafety/chem/chemicals/bisphenol/en/index.html
  3. http://www.breastcancer.org/risk/factors/food_chem
  4. Κανονισμός Πιστοποίησης Κρέατος Ποιότητας Βοοειδών BET-R-01
  5. ΚΑΝ (ΕΚ) 1760/2000Κ.Υ.Α 412013/14.12.2000 Υ.Α 290788/15.04.08

 

SHARE